Szajkó Design Blog

Érdekességek a madár- és kisállatvilágból

A szajkó
Milyen érdekkapcsolat fűzi a hangyákhoz?

Ezek a színes varjúfélék híresek a profi hangutánzó képességükről, amivel még egy avatott madárbarátot is be tudnak csapni. Saját szórakozása ez, vagy van mélyebb tartalom is van mögötte? Ismerkedjünk tehát most meg velük és járjuk körbe képességeiket.

A cikkemben 6 extra tényt is olvashatsz a mátyásmadárról.

szajko2.jpg

Tudományos neve: Garrulus glandarius

Magyarországon nem védett.

Hossza: 34-35 cm

Szárnyfesztávolsága: 52-58 cm

Súlya: 140-190 g

 

Hallgasd meg a hangját (mivel remek hangutánzó, így ez most a "riasztás" hang):

 

Mit falnak szívesen?

Bogarak, lárvák, gyümölcsök és makkok, esetenként (főképp télen illetve a fiatal szajkók etetésekor) kisebb gerinces élőlények habzsolója. A költési időszakban a legtöbb élelmet a fákból nyerik, főképp tölgyfákban található hernyókat nagyon ízletesnek találják, de elsősorban a talajról gyűjtik a takarmányukat, kivéve, amikor makkot gyűjtenek ősszel.

Mivel szorgosan jár telente a madáretetőmbe, leteszteltem, hogy mi a kedvence, és az alábbi megállapításra jutottam: mindenféle jó dolgot kihelyeztem, amit csak lehetett, azonban a proteines, tehát rovarokkal gazdagított/erdei gyümölcsös/natúr sótlan földimogyorókrém az abszolút befutó minden közül, illetve a faggyúeleség. Ez utóbbit begyűjti a csőrébe (elég tetemes mennyiséget), majd gondosan elrejtegeti őket a rejtekhelyére. A széncinegékkel felváltva járnak hozzám eszegetni, és mivel bővelkednek eleségben, béke honol közöttük.

Milyen a fészkük?

A fészek alapjául erősebb gallyak szolgálnak, belül viszont puha rétegek következnek vékonyabb gallyakból, gyökerekből, szárakból, amik fűvel, mohával, levelekkel, szőrrel és ritkán tollakkal vannak kibélelve. Általában 5-7 tojás található egy fészekben, amiket a tojó költ 16-18 napig.

szajkofeszek.jpg

6 érdekes tény a szajkóról

 

1. Remek magvetők

A szajkók a tölgyfák terjeszkedésében fontos szerepet töltenek be. A latin nevében lévő "glandarius" annyit jelent, hogy "makk", amely arra utal, hogy ez a madár lelkesen gyűjtögeti a makkokat, télre. Egyetlen szajkó 5000 makkot képes eltárolni egyetlen szezon alatt!

A makkok elásását is rendkívül tudományosan végzik: 45°-os szögben ássák ki csőrükkel a földben a lyukat, amibe 1, vagy 2 szem makk kerül.

Minden szajkó egyszerre 3-4 makkot tud a rejtekhelyekre szállítani. Ezeket a rejtekhelyeket később újra felkutatják, ha átköltöztetik a rakományt egy másik helyre. A kutatók úgy vélik, hogy a szajkó és a tölgyfa remek szimbiózisban él egymással. A makkok a madár révén erdőn kívüli területekre is eljutnak, kihajtanak. 

szajko_makkal.jpg

2. Szimbiózisban a hangyákkal

A szajkók megszállott hangyászok, akik szeretnek a hangyafészek közelében lenni, különösen igaz ez a fákon élő hangyákra, és hagyják, hogy a hangyák rajtuk mászkáljanak. Ez a viselkedés nagyon titokzatos, de az biztos, hogy ez segíthet eltávolítani a tollukról a parazitákat, atkákat.

Itt meg is nézheted, hogy néz ki a valóságban ez a hangyákban dagonyázás: :)

3. Hangutánzó mesterek

A szajkók nagyon ügyesen utánoznak állathangokat. Ha fenyegetve érzik magukat, akkor a megfigyelések azt igazolják, hogy a macskákat, a baglyokat és a karvalyokat utánozzák elsősorban. Leleményes! Viszont mivel egy alapvetően intelligens madárról beszélünk, így -akárcsak egy nagyobb papagáj esetén- előfordul, hogy saját önnönmaga szórakozásából teszi? Lehetséges. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy még számos madár képes hangot utánozni, akkor az alábbi okokat látjuk mögöttes tartalomként:

- Minél több dallamot tud egy hím, annál vonzóbb a leendő társának? Igen, hiszen ez azt is jelenti, hogy a hím elég idős (volt ideje a tanulásra), tehát elég jó túlélési képességekkel, esetleg fiatal egyedek felnevelésének tudásával rendelkezik.

- Ha félelmetes ragadozómadarak hangját utánozni tudják, szabad a terep a jó zsákmányszerzésre! Versengés nélküli vacsora! Vagy arra is jó, ha a fészek közelében veszély fenyegeti a kis-szajkókat, vagy a tojásokat. Vagy ha csak feltűnt a láthatáron ténylegesen egy nagyobb ragadozómadár, és ideje már mihamarabb fedezékbe bújni.

Ezen a videón éppen macskanyávogást utánoznak:

Kabasólymot utánzó hang: 

Héját utánzó hang: 
Dolmányos varjút utánzó hang: 

Szarkát utánzó hang: 

4. Téves bekategorizálás

A latin nevében szereplő "Garrulus" remekül illik ehhez a hangos, színes madárhoz. De ez a név eredetileg (és tévesen) a csonttollúfélékhez tartozott, és csak később csoportosították a szajkókhoz. A "Garrulus" azt jelenti, hogy "beszédes", "hangoskodó".

5. A divat áldozatai

A XIX. században a szajkók kék szárnytollai népszerű divatkiegészítők voltak. 1880-ban Maria Alexandrovna edinburgh-i hercegnő birtokában volt egy kézmelegítő, ami teljes egészében szajkótollakból készült.

6. Időszakos dallamok

A szajkó alapvetően azért énekel, hogy társai figyelmét magára vonzza. Azonban az ének, a dallam szezontól függ. Egyes dallamok gyakoribban a januári és az áprilisi időszakban, míg más dallam inkább májustól-júniusig hallható., ami már a fészkelési időszak.

_____________________________________________________

A szajkó egyik nálunk nem honos változata a gyönyörű kék szajkó.

A róla készült kitűzőt itt megtalálhatod.

Tetszett a cikk? Akkor kövesd a Facebook-oldalam, ahol első kézből értesülhetsz arról, ha egy újabb érdekességet teszek közzé! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szajkodesign.blog.hu/api/trackback/id/tr1113568573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2018.01.17. 12:40:48

Remek poszt, köszi, visszatérek még ide!

SzajkóBlog 2018.01.17. 12:57:31

@commentes nikk: Én köszönöm az olvasását! :)

Szajkó Design Blog

Ezen a blogon igyekszem a legjobb tudásom szerint bemutatni a madarakat, egyéb Magyarországon is fellelhető kisállatokat, képekkel és hangokkal gazdagon illusztrálva, hogy egy száraz infóhalmaz helyett érdekes tudást kapj róluk.

Irány a honlap?

Kövess Facebook-on!

Friss topikok

  • SzajkóBlog: @commentes nikk: Én köszönöm az olvasását! :) (2018.01.17. 12:57) A szajkó
süti beállítások módosítása