Szajkó Design Blog

Érdekességek a madár- és kisállatvilágból

A meggyvágó

Ezek a gyönyörű, nem szokványos kinézetű madarak híresek a szuper méretű és erős csőrükről. Ismerkedjünk tehát most meg velük és járjuk körbe képességeiket.

meggyvago.jpg

 Tudományos neve: Coccothraustes coccothraustes

Magyarországon védett, értéke: 25.000 Ft

Hossza: 18 cm

Szárnyfesztávolsága: 29-33 cm

Súlya: 48-62 gr

 

 

Hallgasd meg a hangját!

 

Talán nem mondok újat azzal, hogy ha figyelmes pillantást vetünk egy madárra, a csőrük formájából és méretéből már meg is tudjuk állapítani, hogy mit esznek legfőképp, hisz az evolúciós fejlődésük arra törekszik, hogy ehhez a csőrük minél inkább idomuljon. 

Ehhez találtam egy jó és humoros képet, ami segít memorizálni ezeket a csőrfajtákat, vagy legalábbis egyet-kettőt közülük. :) A meggyvágó ábrázolása középen látható.

563330_569615569787231_1292639675_n.jpg

 

A meggyvágó csőre olyan masszív, hogy képes még a cseresznyemagot is felbontani, bár a neve azért már sejteti ezt. :)

Ezek a madarak sok időt töltenek az erdei lombkoronákban, hangjuk rendkívül csendes és halk, félénk egyedek, ami nehezíti a megfigyelésüket.

Általánosan elmondható, hogy a legnagyobb esélyünk a megfigyelésükre március és május eleje között van. Ennek okai között szerepelhet, hogy az előző őszi, fákon található magok elfogytak, ami arra kényszeríti őket, hogy a magok utáni kutatást, takarmányozást a földön végezzék tovább, a levelek között addig, amíg az újdonsült magok és rügyek újra elérhetővé nem válnak. 

meggyvago3.jpg

Milyen a fészkük?

Fészkükre az alábbi tulajdonságok vonatkoznak:

A fészkük vékony, csésze alakú, mely ágakból, zuzmókból és füvekből áll. Lombhullató erdőkben, parkokban, gyümölcsösökben, vagy nagyobb kertben megtalálhatjuk.

A tojó kotlik a tojásokon (amelyek 24 mm-17 mm-esek), amelyek sima felületű, fényes, világoskék, vagy szürkészöld színűek, esetenként fekete pöttyökkel tarkítva, mint ahogy a képen is látszik. A fiatal meggyvágókat apjuk és anyjuk is táplálja.

meggyvago_feszke.jpg

+ 5 dolog, amit érdemes tudni róluk:

 

1. A meggyvágók ragaszkodnak a nagyobb kiterjedésű, sokféle fával tarkított erdőségi területekhez. Kedvelik a cseresznye, a magyal, a szilva magját, a bükkfa, a gyertyán, a szilfa és a galagonya magjait. A nyár vége felé pedig szívesen fogyasztanak málnát, csipkebogyót, és későn érő gyümölcsöt, rovarokat is.

2. Mint egy miniatűr papagáj, az állkapocsizmával és kúpos alakú csőrével nagyon nagy nyomást képes kifejteni, számokban ez 150-180 font/ négyzethüvelyk.

3. Észak-Walesi megfigyelések rögzítették egy hat hétig tartó vizsgálat során, hogy a tojó meggyvágók a költési és etetési időszakban 5 km-es vonzáskörzetben mozognak, onnan szerzik be táplálékukat, ami elég nagy ahhoz képest, hogy alapvetően kistermetű madárról beszélünk.

4. A fiatalabb egyedek feje még nem rendelkezik fekete jelöléssel, mellük szürkés sárga és hasukon sötét foltok találhatóak:

fiatal_meggyvo.jpg

5. Ha erdőben sétálsz és ezekre a hangokra leszel figyelmes, akkor jobb ha tudod, egy meggyvágó rejtőzik valahol körülötted!

Rövid, éles hívóhang:

 

Meggyvágó hím, ha dalolászik:

Szeretnéd látni őket? A legjobb hely, ahol körülnézhetsz a gyertyános fák és tőzeges ligetek, amelyek még magukon viselik az őszi gyümölcsüket.

meggyvago2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szajkodesign.blog.hu/api/trackback/id/tr6213549353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szajkó Design Blog

Ezen a blogon igyekszem a legjobb tudásom szerint bemutatni a madarakat, egyéb Magyarországon is fellelhető kisállatokat, képekkel és hangokkal gazdagon illusztrálva, hogy egy száraz infóhalmaz helyett érdekes tudást kapj róluk.

Irány a honlap?

Kövess Facebook-on!

Friss topikok

  • SzajkóBlog: @commentes nikk: Én köszönöm az olvasását! :) (2018.01.17. 12:57) A szajkó
süti beállítások módosítása