Szajkó Design Blog

Érdekességek a madár- és kisállatvilágból

A fakopáncsok

A hazánkban is oly népszerű fakopáncsok közül most a kis-, közepes- és a nagy fakopáncsról fog szólni ez a kis cikk, amelyben a különbségek mellett szokásos módon, érdekességeket is igyekszem felsorakoztatni a fák doktorairól! :) 

Az én kertemben leginkább nagyok találhatóak, közepessel és kicsivel még sajnos nem futottam össze ezen a kelenföldi környéken. 

 

Gyors alapok - különbségek

 

nagyfakopancs22.jpg

Nagy fakopáncs

Tudományos neve: Dendrocopos major

Magyarországon védett, értéke 25.000 Ft

Hossza: 22-23 cm

Szárnyfesztávolsága: 34-39 cm 

Súlya: 85 g

A nagyoknál fekete fejbúb, tarkónál piros tollazat figyelhető meg (hímeknél), ahová teljesen elér a csőrtől induló fekete bajuszsáv.

Piros szín tehát a tarkójuknál és a hasuk aljánál is megtalálható.

 

Hallgasd meg a nagy fakopáncs hívóhangját:

Hol fészkel? A fa odvaiban találnak otthonra, amit egy nyárnál hosszabb ideig nem is használnak.

Mikor költ? Májusban 4-7 tojás is lehet a fészekben, amelyeket a páros mindkét tagja óv és melegít 10-12 napon át. A tojásból való kikelés után a kis-nagy fakopáncsok 20-25 nap múlva már ki is repülnek.

Mit eszegetnek szívesen? Télen a luc- és tűfenyők magvait is szívesen eszik, amely magokat egy olyan alapzatra viszik, amin könnyen fel tudják törni. Ebben az időszakban még a madáretetőket is látogatják, ahol a mogyoró és a földimogyoró az egyik nagy kedvencük! A többi évszakban az étlap  kibővül, változatosan táplálkoznak rovarokkal, és előfordul, hogy más madár tojását vagy fiókáját is megkóstolják. 

Hogy néz ki a tojó, a hím és a fiatal? Beszéljenek a képek. Ha a képekre kattintasz, nagyobban előjönnek, szemkímélően! :)

 

kozep_fakopancs_1.jpg

Közép fakopáncs

Tudományos neve: Dendrocopos medius

Magyarországon védett, értéke 50.000 Ft

Hossza: 20-22 cm

Szárnyfesztávolsága: 33-34 cm

Súlya: 50-80 g

Ahogy a nagy fakopáncsnál a fejük búbja fekete tollazattal borított, az a közép fakopáncsnál piros (hímeknél). Bajuszsávja nincs, csak a tarkójától a begye irányába húzódik egy fekete sáv. 

Hasuk alján a piros szín itt már kevésbé intenzív, de még megtalálható.

 

  

Hallgasd meg a közép fakopáncs "dalolását": 

Hol fészkel? A közép fakopáncs úgy körülbelül 1,25-4,5 méterrel a föld felett fészkel egy 35 cm mély odúban, melynek bejárata 5 cm átmérőjű.

Mikor költ? Késő áprilisban 4-7 tojás is lehet a fészekben, amelyeket a páros mindkét tagja óv és melegít 11-14 napon át. A tojásból való kikelés után a kis-közép fakopáncsok 21-23 nap múlva már ki is repülnek.

Mit eszegetnek szívesen? Szinte egész évben csak rovarokkal táplálkozik, de a növények közül szívesen fogyaszt magokat, bogyós gyümölcsöket.

Hogy néz ki a tojó, a hím és a fiatal? Beszéljenek a képek. Ha a képekre kattintasz, nagyobban előjönnek, szemkímélően! :)

 

kis_fakopancs.jpg

Kis fakopáncs

Tudományos neve: Dendrocopos minor

Magyarországon védett, értéke 50.000 Ft

Hossza: 14-15 cm

Szárnyfesztávolsága: 25-27 cm

Súlya: 17-25 g

Mérete körülbelül egy feketerigóéval megegyező. A hím fejtetője piros, a tojóé fekete. Ő jobban hasonlít a nagy fakopáncsra, de szárnytollazata végig sávos, és a hasa alján nem található vörös tollazat. 

  

 

 

Hallgasd meg a kis fakopáncs hívóhangját (kicsit egyezik a nagy fakopáncséval):

Hol fészkel? A kis fakopáncs fészke a korhadt fákon úgy körülbelül 3-7 méter magasan helyezkedik el, de láttak már a föld felszínétől számítva fél méter magasságban elhelyezkedő fészket is.

Mikor költ? Májusban 4-8 tojás is lehet a fészekben, amelyeket a páros mindkét tagja óv és melegít 13-14 napon át. A tojásból való kikelés után a kis fakopáncsok 19-21 nap múlva már ki is repülnek.

Mit eszegetnek szívesen? Rovarokat, fákban éldegélő lárvákat.

Hogy néz ki a tojó, a hím és a fiatal? Beszéljenek a képek itt is. Ha a képekre kattintasz, nagyobban előjönnek, szemkímélően! :)

 

Érdekességek a fakopáncsokról

 

1. Fejfájásmentes kopácsolás matematikai pontossággal

Ahogy azt az amerikai focistáknál megfigyelték, hiába a kipárnázott fejvédő, az agyuk olyannyira nincs biztonságban a játékok és az évek során és múlásával, hogy egy idő után ténylegesen roncsolódnak az agyi szövetek. Hát akkor mi a helyzet a fakopáncsokkal, akiknek az életük része ez a fejet és csőrt nem kímélő kopácsolás? 

A fakopáncsok gyorsan és kitartóan, akár 10-40 kopogást képesek elérni mindössze egyetlen másodperc alatt, azt is 90 fokos szögben végzik, hogy a leghatékonyabb legyen! Egy nap alatt pedig összesen 8000-12.000 kopácsolást is képesek véghezvinni. Jogos a kérdés, hogy hogy nem szédülnek bele ebbe az őrületes tempóba?

A válasz nagyon egyszerű: a csontozatuk ehhez igazodott. Koponyájuk extra vastag, és szivacsos szakaszokat is tartalmaz (a képen "Spongy bone"), mint egyfajta lengéscsillapító. Ez a rendszer jól megvédi az agyukat az ütések közben. De ezen kívül egy extra csont is segít az agyukat a "helyükön tartani", így már biztos, hogy nem kapnak agyrázkódást. :) A koponyacsont tehát úgy van felépítve, hogy az erőhatások ne az agy felé irányuljanak.

A "hyoid" a madár nyelve teljes egészében mely hátul keratinizálódott, végigível a koponyáján és az orrlyuknál landol. Tompítja a fával történő ütközést, olyan, mint egy biztonsági öv.

skull.jpg

2. A nyelvük, mint egy nagyon-nagyon hosszú nyílvessző. 

A fakopáncsok nyelve 100%-ban úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy a fákból egyszerűen és könnyedén fel tudják vele nyársalni a benne lakozó kis rovarokat.

Ehhez segítségül egy képet beillesztek, ami jól láttatja, hogy milyen a nyelvük. Tényleg, mint egy nyílvessző. A csőrüknél összességében 3-szor hosszabb is lehet a nyelvük, bár vannak olyan fakopáncsfajok, amelyeknél rövidebb. (Tehát nem minden fakopáncstípusnak egyforma hosszúságú)

 fakopancs_nyelve.jpg

3. Nem csak a fákat kopácsolják ám! 

Nyaranta sokszor megfigyeltem, ahogy a villanyoszlop tetején egy nagy fakopáncs bőszen kopácsolgat a csőrével a fémes szerkezeten. Csak úgy visszhangzott, több utcán át (vagy talán több is volt az, mint pár utca. Úgy belendült, hogy tényleg nagyon messzire eljutott). Ezek a kopácsolások  természetesen nem ételszerzés, vagy odúkialakítás miatt történnek, hanem egyfajta territoriális jelzésnek. Így mindenki tudatja a fajtársaival, hogy ki hol van, kinek melyik a fő területe. Ez a kopácsolás jellemzően januártól júliusig tart.

bagoly_vs_fakopancs.jpg

4. Extrém körülmények kipipálva - nehézségi gyorsulás

Az ember 300 G terhelést bír ki mielőtt elájulna (itt gondolhatsz a G centrifugára is).

A fakopáncsok 4000 G erőt is kibírnak! Hogyan lehetséges ez? 

A kisebb állatoknak, mint a fakopáncsnak, az agyuknak sokkal kevesebb helyük van a koponyában ami tompítaná az ütközést, de ez azért nem probléma, és azért bírják jobban a terhelést, mert az agyuk tömege sokkal, de sokkal kisebb, mint a miénk. 

A becsapódás mértéke mindig a sebesség és a tömeg függvénye. 

 

5. Stabilan a fán - fő segítők a kúszólábacskák és a farktollak 

A lábfejükön két lábujj előre, kettő pedig hátrafelé áll. Ez utóbbiak segítik őket a megtámasztásban, miközben a fa oldalán megpihentek, vagy belekezdtek a munkálatokba.

A madár lábának megvizsgálásából könnyen és azonnal kideríthetjük, hogy a madár milyen körülmények között élhet, ami alapján következtetéseket vonhatunk le az étrendjével kapcsolatban is és egyéb más szokásaira is.

Az erős farktollaik is támaszként szolgálnak, hogy függőleges helyzetben minél kevesebb erőt kelljen a madárnak kifejtenie, egyszerűen úgy működik, mint a szék lába. A csigolyáik száma megnövekedett, pont azért, hogy a farktollaik erősek és stabilak legyenek.

labfajtak.jpg

6. Trükkös orrnyílás

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha a madár naponta ennyiszer képes a fa kopácsolására, hogy hogy nem tüdőzi le az ezzel járó finom port? 

A megoldást az orrnyílásuknál kell keresni. Ugyanis az orrnyílásuknál sűrű sörteszerű tollacskák vannak, amik megakadályozzák, hogy a finom porszemcsék bejussanak a légzőszervükbe.

fakopancs_orra.jpg

7. Ásó kapa nagyharang! De tényleg! :)

A fakopáncsok is (ahogy sok sok más állat még) monogám, egy életre választanak párt maguknak.

 

Itt a vége fuss el véle, de ha szeretnél látni egy nagyon álmos fakopáncsot, akkor csak kattints a következő videóra! A kényelem fontos! :)

Tetszett a cikk? Akkor kövesd a Facebook-oldalam, ahol első kézből értesülhetsz arról, ha egy újabb érdekességet teszek közzé! :)
fakopancs.jpg

Programajánló: Gyere el 2018. március 18-án vasárnap a Terra Akva börzére, ahol velem és a kis apróságaimmal is találkozhatsz (de azon kívül lesz gekkó szépségverseny is :) )

 

ta6-magyar_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szajkodesign.blog.hu/api/trackback/id/tr313697380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szajkó Design Blog

Ezen a blogon igyekszem a legjobb tudásom szerint bemutatni a madarakat, egyéb Magyarországon is fellelhető kisállatokat, képekkel és hangokkal gazdagon illusztrálva, hogy egy száraz infóhalmaz helyett érdekes tudást kapj róluk.

Irány a honlap?

Kövess Facebook-on!

Friss topikok

  • SzajkóBlog: @commentes nikk: Én köszönöm az olvasását! :) (2018.01.17. 12:57) A szajkó
süti beállítások módosítása